Galapagos del I

2014-05-07 Puerto Aryato, Galapagos, Ecuador

Galapagos – Öarna med många djur som lever i frihet, men liten frihet för människan!

Vi anlände hit den 22 april 2014. Vi möts av en stor välkomstkommitté på 10 personer som bordade båten och inspekterade vårt hälsotillstånd, våra grönsaker och färsk matvaror. Det ända som inte fick godkänt var mangon, som togs i beslag! De kontrollerade också vår papper från Panama. Allt flöt mycket smidigt tack vare vår duktiga agent, Irene Pumayugra, pumayugra_1963 at hotmail.com, (0593) 0994 – 666585, som jag varmt rekommenderar. Hon hjälper verkligen till med allt och ställer upp med ett leende och är inte sen att agera!

DSC07992

Så vi har nu varit här i två veckor och börjat känna oss lite hemma. Vi hittar rätt bra här och vi vet var båtaffärer, livsmedelsaffärer och inte minst viktigt, var det bästa internet cafet finns, med bästa bandbredden. Bästa brandbredden här skulle nog betraktas som ett skämt i Sverige, men vi har vant oss och är lyckliga för var dag som internet fungerar. Det är inte alls givet! En dag låg all datakommunikation ner, då fungerade inte internet, men kanske värre var att bankomater, kreditkort och banker fungerade inte heller! Som tur var upptäckte jag redan första dagen vi var här att bankerna är extra givmilda här och det är hur lätt som helst att ta ut 30 000 kronor på ett kreditkort. Vilket gjorde att jag bunkrat upp med lite sedlar, då vi inte vet hur det blir på öarna i Franska Polynesien. Troligen finns det bankomater på de flesta öar, men bästa att vara på den säkra sidan! Så det gjorde att vi klarade den dagen bra. Här på Galapagos är det dollar som gäller liksom i Panama. Av någon anledning finns även amerikanska 1 dollars mynt som man nästan aldrig ser i USA!

Rubriken “Galapagos – Öarna med många djur som lever i frihet, men liten frihet för människan!” syftar på att man har mycket liten frihet att röra sig på Galapagos. 93% är naturpark och där måste du ha en guide med dig och det gör att man är mycket begränsad. Man får inte ens ta jollen över till andra sidan viken till en liten strand, som är tillåtet område att vara på, men jollen får bara användas till jollebryggan! Så i stort sätt är det bara till Tortuga Bay man får gå utan guide!

När vi körde in till bryggan första kvällen fanns där ännu en välkomst kommitté!

DSC08015

DSC08022

 

Santa Crus är befolkningsmässigt en av de största öarna i Galapagos. Galapagos består av omkring 125 öar, alla vulkaniska, och ögruppen tillhör Ecuador, som ligger 100 mil österut. Galapagos beräknas ha 25 000 invånare, varav 2/3 bor på Puerto Aryato.

Galapagos är framförallt känt för sin stora rikedom av djurarter. Omkring 300 fiskarter finns här bl.a hajar inklusive hammarhaj, valhajar. Sjölejon, mantor, sköldpaddor finns också i stort antal. Kännetecknande är också att de flesta djuren (frånsett krabborna ) är inte rädda för människor! Det sägs att anledningen till detta är att människan inte funnits här mer än de senaste 300 åren och att människan inte jagat djuren. Men då glömmer de att sköldpaddorna höll på att bli utrotade. Sjömännen älskade dem! Sköldpaddorna kunde leva i ett år utan varken mat eller vatten! På så sätt kunde sjömännen få färskt kött! Man beräknar att ca 800 000 sköldpaddor fanns innan människan trädde in på scenen. Idag finns bara 40 000, men man håller på att bygga upp beståndet igen. Men Lonsame George som var den sista manliga sköldpaddan av sin art dog för två år sedan, i den aktningsvärda åldern av 150 år. Idag lever två ensamma honor av en snarlik art kvar, vilka man försökte få George att para sig med, men han lyckades aldrig prestera någon avkomma!

Lite förvånande är att under “vintersäsongen” kan vattentemperaturen vara så låg som 13 grader, här vid ekvatorn!. Detta gäller framförallt de västligaste sidan av ön Isabella. Detta beror på Humbolt strömmen som kommer från Peru som i sin tur fört med sig kallt vatten från Antarktis. Det är det som möjliggör att det finns så mycket hajar och även små pingviner. Vi har sett ett par av dom, men de är ganska sällsynta och inte alls som pingvinerna i Antarktis. Dykning är en av de stora turisattratktionerna och då gäller det framförallt live-abord. Under 10 – 14 dagar bor man på en båt som tar en till de bästa dykställena som ofta ligger rätt avsides. Sikten är inte den bästa här heller, så det är inte det som gjort Galapagos till nr 1 av dykställen framröstat av Rodaleäs Scuba Diving Magasin år 2000. Här finns 43 angivna dykställen, så det är lite att välja på! Vattnet är relativt kallt, sikten dålig och mycket strömt på sina ställen.

Öarna har inte bara ett rikt fisk liv utan också ett stort växtliv, 5 000 arter! Bland djurarterna är det väl de jättestora sköldpaddorna iguaner, blå och röd fottade boobies som är mest kända.

Fray Tomas de Berlanga upptäckte Galapgos, den 10 mars 1535, då hans fartyg av misstag drev ur kurs på dess färd mellan från Panama till Peru. Öarana förblev dock obebodda pga av det stora avståndet till Ecuador (100 mil), till för drygt 300 år sedan. innan valfångare och pirater flyttade hit!!!

Vi ligger för ankar i en öppen vik, där det tidvis kan vara rätt skvalpigt med vågor på drygt metern. Ovan på det finns ett tiotal taxibåtar som kör ut och in turister från utflyktsbåtar, här finns nämligen ingen riktig hamn, däremot en fantastiskt fin dinghy brygga, som är en flyttbrygga, då vi har tidvatten på drygt 1,5 meter.

IMG_0111

Eva och jag har gjort en tur till Floreana och tittat på jättesköldpaddor, medan Cassandra och Johnny tog en tur över till Isabella och besteg vulkanen där. På ett annat ställe såg vi en landsköldpadda som var 250 år, se bilden nedan! De två nedersta sköldpaddorna har dock ej nåt en sådan beundransvärd ålder!

DSC_4081

DSC_4073

DSC_4050

DSC_4032

Vi har också gjort ett par turer till Tortuga Bay. En fin hike på drygt en mil. Den ena bukten där har en fantastiskt fin strand men sjön bryter rätt kraftigt och enbart surfare tillåts bege sig i vattnet. Den andra bukten, en kilometer mer norrut har i det närmaste grönt vatten. Här finns en hel del små haj och emellan dessa stränder finns en familj iguaner. Här finns och det enda djur som är rädd för människor – de färgrika krabborna! Promenaden är fin och erbjuder möjlighet att höra fin fågelsång och se massor med taggiga buskar och kaktusar! 🙂  DSC_0138

DSC_0135

DSC_0133

DSC_0146

DSC_0164

DSC_0168

DSC_0154

Vi har också tagit en tur till Seymour Norte.Ön ligger precis norr om South Seymour, som har öns flygplats. Vi åkte tvärs över ön med buss och sedan en liten motorbåt till ön. Precis där vi lade till mot en klipphäll låg det ett brunt sjölejon och höll utsikt, i alla fall med ett öga! 🙂

D80_4130

Sal

Höjdpunkten här var när vi fick se de blåfottade boobisarna när de utförde sin parningsdans! Helt fantastiskt att se denna finna ritual där dom elegant dansade med sina blåa fötter samt elegant veckla ut fjädrarna och kromade sig, allt medan honan ofta tittade bort tillsynes ointresserad! Här gällde att välja rätt han som kunde hjälpa henna att  passa boet och mata ungarna. Om jag förstod det rätt så kläcker de ungarna vid olika tidpunkter, för att jämna ut matbehovet. Det gäller också att passa äggen mot iguanerna som tycker äggen är en läckerhet som omväxling till deras vegetariska mat.

D80_4165

D80_4173

Missa inte denna dansen!!! Det är först den 4:e  kavaljerer som får ja!

D80_4180

D80_4187

Fregatt fåglarna är imponerande då hanarna blåser upp en blåsa under näbbet ned till bröstet! Här behövs ingen dans, utan det är storleken på blåsan som avgör! 🙂 När hanen väl parat sig sjunker blåsan ihop. Om man går omkring i slutet av parnings säsongen är det inte utan att man känner ett medlidande med de få hanar som fortfarande går med sina stora uppblåsta blåsa! 🙂

DSC08197

Att ha sjölejon i jollen är inte så vanligt här på Santa Cruz, men på San Cristobal där de finns i ett mycket stort antal blir det nästan en plåga! Men här på Santa Cruz är det bara gulligt och när vi skulle köra hem en kväll låg det ett sjölejon som inte var det minsta rädd och verkade bara tycka det var trevligt när jag körde en liten runda i månskenets ljus, med sjölejonet i fören! En morgon när vi vaknade och tittade ut genom fönstret såg vi ett litet sjölejon i jollen! Detta är Galapagos!

DSC08188

Film om vägen till Galapagos, samt dessa enorma sköldpaddor!